A Világbank is globális recessziótól tart idén

A Világbank is globális recessziótól tart idén

A Világbank aggódik, mert úgy látják, hogy „további kedvezőtlen sokkok” a globális gazdaság egészét recesszióba taszíthatják 2023-ban, és a kisebb államok különösen sérülékenyek lehetnek, írja a Bloomberg.

A globális gazdaság kilátásairól szóló, kétévente megjelenő jelentésében a Világbank kutatói hangsúlyozták azt is, hogy akár további krízis nélkül is a globális növekedés idén várhatóan meredeken lassulni fog, ami a magas inflációt megfékezni igyekvő monetáris politikai szigorítások, a rosszabbodó pénzügyi feltételek és az oroszok által Ukrajna ellen indított invázió következménye.

A Világbank szerint sürgős globális és nemzeti válaszlépésekre van szükség ahhoz, hogy egy ilyen visszaesés esélyét tompítsák, illetve hogy a feltörekvő gazdaságok adósságproblémáit kezelni tudják. A feltörekvő piacokon a befektetések növekedése várhatóan az elmúlt két évtized átlaga alatt fog maradni idén, figyelmeztettek.

Korábban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója, Kristalina Georgieva is arra figyelmeztetett, hogy 2023-ban a világ egy kemény évvel nézhet szembe, nehezebbel, mint amilyen az előző volt. Szerinte idén a világgazdaság harmada kerülhet recesszióba, elsősorban azért, mert az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kína gazdasága egyszerre lassul le, és ezt érezni lehet majd világszerte.

Read More

Comments

0 Comments Write a comment

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *