Alerta dată de Banca Mondială. Ce se întâmplă cu economia globală, România este vizată

Alerta dată de Banca Mondială. Ce se întâmplă cu economia globală, România este vizată

Românii o vor duce și mai greu în anul care abia a început, întrucât noi șocuri ar putea împinge economia globală în recesiune. Alerta dată de Banca Mondială vizavi de ce se întâmplă cu economia globală este menită să îngrijoreze pe toată lumea. Este vizată și România.

Banca Mondială a făcut anunțul de care se temea toată lumea. Vor fi afectate în special țările mici, cum este și România

Banca Mondială s-a arătat îngrijoarată de faptul că „unele șocuri adverse” ar putea împinge economia globală în recesiune, în 2023, vulnerabile fiind în special țările mici, așa cum este și țara noastră.

Chiar dacă nu va apărea vreo altă criză, creșterea economiei mondiale în acest an „ar urma să încetinească semnificativ, reflectând, într-un mod sincronizat, înăsprirea politicii monetare pentru a contracara inflația ridicată, înrăutățirea condițiilor financiare și perturbările continue provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia”, arată raportul BM.

De ce este nevoie să nu se ajungă la o recesiune globală, potrivit Băncii Mondiale

Astfel, sunt necesare „eforturi urgente globale și naționale” pentru minimalizarea riscurilor provocate de scăderea activității economice, și de povara datoriilor cu care se confruntă piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare (EMDE).

În aceseta din urmă, creșterea investițiilor ar urma să rămână sub media din ultimii douăzeci de ani, mai avertizează BM.

Anjunț pentru autoritățile din țările emergente și în curs de dezvoltare

„Este esențial ca autoritățile din țările emergente și în curs de dezvoltare să se asigure că orice sprijin fiscal se concentrează pe grupurile vulnerabile, că așteptările inflaționiste rămân bine ancorate și că sistemul financiar continuă să fie rezilient”, mai informează Banca Mondială.

Dobânzile sunt majorate în mod agresiv, anunță Banca Mondială

Solicitări asemănătoare au fost efectuate de către guvernatorii băncilor centrale din lumea întreagă, pentru că dobânzile sunt majorate în mod agresiv, pentru a atenua presiunile prețurilor, în timp ce guvernele sprijină mediul de afaceri și gospodăriile, ținând sub control costurile cu energia electrică.

De asemenea, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a început să avertizeze că anul 2023 va fi unul greu din punct de vedere economic.

FMI anunță că 2023 va fi un an dificil

„Va fi un an dificil, mai dificil decât anul pe care l-am lăsat în urmă”, a spus Kristalina Georgieva.

Nu în ultimul rând, o treime din economia mondială va fi în recesiune pentru că SUA, Uniunea Europeană (UE) și China încetinesc simultan, a mai declarat șeful FMI, Kristalina Georgieva, la 1 ianuarie.

Read More

Comments

0 Comments Write a comment

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *