Egy dolog van, ami miatt mindennél jobban aggódnak a davosi Világgazdasági Fórum résztvevői

Egy dolog van, ami miatt mindennél jobban aggódnak a davosi Világgazdasági Fórum résztvevői

MTI

A közvélemény-kutatás szerint a kiberbiztonsági szakértők 93 százaléka is úgy gondolja, hogy a következő években a vállalatoknak kiterjedt támadásokra kell számítaniuk számítógépes rendszereik ellen.

A jelentésben kiemelik: a kibertámadások kitervelőinek stratégiájában változás érzékelhető, mert a legtöbb ilyet már hírnévrontás céljából, vállalatok ellen követik el.

A megkérdezettek csaknem fele – 48 százalék – úgy véli, hogy nem rendelkezik megfelelő eszközökkel a kibertámadások kivédésére. Úgy látják tovább, hogy az üzleti partnereikkel és a teljes ellátási lánccal szemben elkövetett kibertámadások növelik azok kockázatát rájuk nézve is.

A legkiszolgáltatottabb helyzetben a felmérés tanúsága szerint az energiaszolgáltatási ágazat van. A válaszadók egynegyedének saját bevallása szerint ugyanis nem áll rendelkezésére elegendő erőforrás és technikai háttér egy nagyobb horderejű kibertámadással szemben.

A vállalatvezetők nagy többsége – két százalék kivételével – elkötelezettnek mondta magát a kiberbiztonság növeléséhez szükséges változtatások végrehajtása mellett.

A válaszadók 79 százaléka a vállalatokra vonatkozó digitális környezet szabályozását fontos lépésként nevezte meg a kibertámadások kockázatának csökkentése érdekében.

A jelentésből az is kiderül, hogy a vállalkozók felét egy új cég beindításakor a helyszín kiválasztásában nagyban képes befolyásolni a különböző országok kiberbiztonsága.

A WEF szakértői ezért arra figyelmeztetnek, hogy mindenképpen szükségessé vált egy mindenki által elfogadott közös nyelvezet és mérési rendszer létrehozása ezen a területen a hatékonyabb fellépés érdekében.

Címlapkép: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images

Read More

Comments

0 Comments Write a comment

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *