Globalna proizvodnja pametnih telefona pala za 11% u Q3 2022. godine

Globalna proizvodnja pametnih telefona pala za 11% u Q3 2022. godine

Globalna proizvodnja pametnih telefona pala za 11% u Q3 2022. godine

Cela industrija je zabeležila pad, što se odrazilo na broj proizvedenih jedinica od 289 miliona u periodu od jula do septembra 2022. godine, što je pad od 0,9% u odnosu na prethodni kvartal i 11% pad u odnosu na isti period prošle godine.

Ekstremno mala potražnja je rezultat strategije kompanija da prioritet bude na inventaru, a ne na novim uređajima, kako bi se počistili lageri koji mogu da budu kobni u aktuelnim globalnim dešavanjima, iako Samsung objavljuje da su savitljivi telefoni sve traženiji.

Samsung je zadržao svoje mesto kao najveći proizvođač sa 64,2 miliona proizvedenih jedinica, što je blagi porast od 3,9% u odnosu na prethodni kvartal. Korejski proizvođač smanjuje proizvodnju kako bi prodao svoje već proizvedene uređaje i verovatno će prijaviti pad proizvodnje kada se zaključi poslednji kvartal ove godine.

Apple je proizveo 50,8 miliona, tržišni udeo od 17,6%. Prema kompaniji TrendForce, ovo je najjači period proizvodnje za Apple, jer kompanija iz Kupertina pojačava proizvodnju kako bi izbacila nove iPhone uređaje tačno na vreme za period praznika. Očekivanja za četvrti kvartal su da svaki četvrti novi pametni telefon iz fabrike bude iPhone.

Trendforce.jpg

Ostatak Top 5 zauzima Xiaomi (uključujući podbrendove Redmi, Poco i Black Shark) na trećem, Oppo (uključujući Realme i OnePlus) na četvrtom i vivo (plus iQOO) na petom. Trendforce je istakao da se kineske kompanije orijentišu ka budućnosti sa manje američkih tehnologija, pošto vivo ima svoj ISP, Xiaomi je razvio interni čip za punjenje, a Oppo ima MariSilicon X NPU.

Read More

Comments

0 Comments Write a comment

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *