Ny rapport: Globala ekonomin dalar fortsatt i år

Ny rapport: Globala ekonomin dalar fortsatt i år

Det är Världsbankens Global Economic Prospects-rapport som målar upp en dyster bild över hur det står till med den globala ekonomin. BNP-tillväxten de senaste fem åren fram till slutet av 2024 beräknas inte ha varit så låg på tre decennier.

Många hot mot tillväxten

Trots att läget ser lite bättre ut än för ett år sedan så hänger fortfarande en rad hot kvar som stagnerad global handel och finansiella förhållanden – som har svårt att komma på fötter igen.

Den globala ekonomin har en lång väg kvar innan den kommer upp i samma gyllene tider som före pandemin och faktum är att den globala handelstillväxten i år hamnar på hälften av genomsnittet för årtiondet före pandemin.

Sämre global ekonomi

Tillväxten förväntas nå 2,4 procent under 2024, ner från 2,6 procent i fjol och värst är läget för utvecklingsländerna som är hårt belånade med räntor som hänger kvar på höga nivåer. Därför kan 2024 bli ett ännu tuffare år för länder som redan hade det svårt, med till exempel tillräcklig matförsörjning.

“Utan en större kurskorrigering kommer 2020-talet att försvinna som ett decennium av bortkastade möjligheter”, säger Indermit Gill, chefsekonom på Världsbanken.

Lösningar över gränserna

Det finns därför en rad lösningar som världens länder bör anamma enligt den nya rapporten. Nya investeringar måste ske över gränserna, som bygger upp utvecklingsekonomierna och underlättar för deras utveckling. Det måste göras förbättringar inom finanspolitiska och monetära ramar, samtidigt som investeringsklimat och institutioner måste stärkas, skriver CNBC.

Samtidigt bör länder disciplinera sina statliga utgifter, se över sina växelkursregimer och göra dem mer flexibla och undvika restriktioner för internationella kapitalrörelser.

Dessa åtgärder kan tillsammans få rätsida på tillväxten menar Världsbanken.

Läs även:

Kriget som kan slå ut den globala ekonomin – Dagens PS

Prognos: Supercykel väntar världsekonomin – Dagens PS

Read More

Comments

0 Comments Write a comment

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *