PRVA GLOBALNA ENERGETSKA KRIZA: IEA upozorava na nedostatak energenata pogađa potrošače

PRVA GLOBALNA ENERGETSKA KRIZA: IEA upozorava na nedostatak energenata pogađa potrošače

ZAOŠTRAVANJE na tržištu tečnog prirodnog gasa (LNG) i smanjeno snabdevanje od strane velikih proizvođača nafte stvorili su „prvu istinski globalnu energetsku krizu“, rekao je Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA).

ПРВА ГЛОБАЛНА ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА: ИЕА упозорава на недостатак енергената биће погођени потрошачи

Foto AP

Govoreći na Singapurskoj međunarodnoj nedelji energije u utorak, šef IEA je rekao da će porast uvoza LNG-a u Evropu i potencijalni oporavak kineskog apetita za gorivom zaoštriti tržište. U međuvremenu, samo 20 milijardi kubnih metara novih LNG kapaciteta će doći na tržište sledeće godine, navodi Birol.

On je nedavnu odluku OPEK+ da smanji proizvodnju za 2 miliona barela dnevno (bpd) opisao kao „rizično“, napominjući da IEA ove godine vidi rast globalne potražnje za naftom od blizu 2 miliona barela dnevno. „(To je) posebno rizično jer je nekoliko ekonomija širom sveta na ivici recesije, ako govorimo o globalnoj recesiji… Smatrao sam da je ova odluka zaista nesrećna“, rekao je Birol.

Istakao je da naglo rastuće svetske cene nafte, prirodnog gasa i uglja pogađaju potrošače, koji se takođe suočavaju sa rastućim troškovima hrane i usluga.

Evropa bi mogla da preživi ovu zimu, iako pomalo pokvarena, ako vreme ostane blago, smatra Birol. „Osim ako nećemo imati izuzetno hladnu i dugu zimu, osim ako ne bude bilo kakvih iznenađenja u smislu onoga što smo videli, na primer eksplozije gasovoda Severni tok, Evropa bi ovu zimu trebalo da prođe sa nekim ekonomskim i socijalnim modricama“, rekao je on.

Svetu će i dalje biti potrebna ruska nafta da bi zadovoljio rastuću potražnju, dodao je on, napominjući da šema ograničenja cena zemalja G7 još uvek ima mnogo detalja koje treba izgladiti i da će zahtevati saradnju velikih zemalja uvoznica nafte. Birol veruje da „…svetu je još uvek potrebna ruska nafta da bi tekla na tržište za sada. 80%-90% je dobar i ohrabrujući nivo da bi se zadovoljila potražnja.”

BONUS VIDEO – DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILJ: Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Read More

Comments

0 Comments Write a comment

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *